Maurice Sendak vägrar att ljuga för barn

- I can’t believe I’ve turned into a typical old man. I can’t believe it, säger den 83-årige Maurice Sendak,  författaren till den älskade illustrerade barnboken “Till vildingarnas land”, i en intervju för The Guardian där han gör allt för att undvika att skräda orden.

- I hate them. It’s like making believe there’s another kind of sex. There isn’t another kind of sex. There isn’t another kind of book! A book is a book is a book, säger Sendak om e-böcker och avverkar sedan republikaner, Rupert Murdoch och New York.

“That flaccid fuckhead”, säger han om Salman Rushdie, “I know he’s very popular but what’s nice about this guy? He’s dead, that’s what’s nice about him.”, om Roald Dahl, “Bullshit”, om Stephen King och “I can’t stand her” om Gwyneth Paltrow.

Vildingarna i Sendaks prisbelönta bok, lär innan publiceringen, ha varit hästar tills förlaget ansåg att Sendaks illustrerade hästar inte höll måttet och bad honom teckna monster istället. Monstrena Tzippy, Moishe, Aaron, Emile och Bernard, är inspirerade och döpta efter författarens släktingar, som när han var liten framstod som grotesker med galna ansikten och galna ögon, och som envisades med att nypa lille Maurices kinder rödblommiga.

Läs hela intervjun här.

Läs Paris Reviews intervju med Sendak om hans senaste verk, “Bumble-Ardy”, här.

Se utdrag ur Lance Bang och Spike Jonzes kommande HBO-dokumentär “Tell Them Anything You Want” här.

 

0 Svar to “Maurice Sendak vägrar att ljuga för barn”


Comments are currently closed.